Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Buna göre, cari işlemler hesabı mart ayında 4 milyar 87 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji kalemleri hariç tutulduğunda ise cari denge 1 milyar 471 milyon dolar fazla verdi.
Söz konusu dönemde, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 840 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllıklandırılmış bazda cari açık yaklaşık 12,6 milyar dolar, dış ticaret açığı ise 58,1 milyar dolar seviyesinde oluştu.
Hizmetler Dengesi Güçlü Katkı Sağladı
Hizmetler dengesi yıllık bazda 61,8 milyar dolar fazla verirken, ikincil gelir dengesi 398 milyon dolar fazla ve birincil gelir dengesi ise 16,7 milyar dolar açık verdi.
Mart ayında hizmet gelirleri kaynaklı net girişler 2 milyar 672 milyon dolar olurken, bunun 1 milyar 343 milyon doları taşımacılık, 2 milyar 177 milyon doları ise seyahat gelirlerinden elde edildi.
Finansman Kalemlerinde Net Kredi Girişleri Öne Çıktı
Mart ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açığın finansmanında:
Net doğrudan yatırımlar: 5,5 milyar dolar katkı sağladı.
Net portföy yatırımları: 13,2 milyar dolar giriş oldu.
Kredi kalemleri: 37,9 milyar dolarlık katkı sundu.
Ticari krediler: 1,7 milyar dolar net giriş sağladı.
Buna karşılık, net efektif ve mevduatlar cari dengeyi 21,4 milyar dolar negatif etkiledi.
Merkez Bankası rezervleri, yıl bazında 11,7 milyar dolar arttı.
Mart’ta Portföy Yatırımlarında Çıkış Yaşandı
Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net giriş 338 milyon dolar olurken, portföy yatırımlarında 3 milyar 551 milyon dolarlık net çıkış gerçekleşti. Yurt dışı yerleşikler Türkiye’de 1 milyar 26 milyon dolar tutarında doğrudan yatırım yaparken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışı yatırımları 688 milyon dolar oldu.
Gayrimenkul yatırımlarında, Türkiye’de yabancıların net alımı 149 milyon dolar, Türklerin yurt dışındaki alımı ise 227 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Tahvil ve Mevduat Hareketleri
Yurt dışı yerleşikler, mart ayında:
Hisse senetlerinden: 399 milyon dolar,
Devlet İç Borçlanma Senetlerinden (DİBS): 1 milyar 522 milyon dolar net satış yaptı.
Bankaların tahvil ihraçlarında 782 milyon dolarlık net alım yapılırken, genel hükümet ve diğer sektörlerin tahvil ihraçlarında ise sırasıyla 1 milyar 194 milyon dolar ve 428 milyon dolar net satış gerçekleşti.
Kredi ve Mevduat Girişleri Devam Etti
Kredi kanalında:
Bankalar: 2 milyar 830 milyon dolar net kredi kullandı.
Diğer sektörler: 581 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.
Genel hükümet: 58 milyon dolar net geri ödeme yaptı.
Ayrıca, yurtdışı bankaların Türkiye’deki mevduatları Türk lirası ve döviz cinsinden toplam 2 milyar 668 milyon dolar artış gösterdi. Ayrıca mart ayında resmi rezervlerde 15 milyar 126 milyon dolar net azalış yaşandı ve bu kalem dikkat çeken gelişmelerden biri oldu.