Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin borçlanma piyasasına ilişkin yayınladığı son değerlendirmede, siyasi belirsizlikler ve küresel ekonomik oynaklıklara rağmen piyasadaki büyümenin devam ettiğini bildirdi. Fitch, 2026 yılı itibarıyla Türkiye'nin borçlanma piyasası hacminin 500 milyar doları aşabileceğini öngörüyor.

Rapora göre, Türkiye’deki borçlanma piyasasının büyümesinde finansman ihtiyacının yanı sıra uzun vadeli yatırımlar, kaynak çeşitliliği ve özellikle katılım finansmanının yükselen rolü etkili olmaya devam ediyor. 2025 yılı için ılımlı büyüme beklentisi de raporda yer aldı.

Fitch’in dikkat çektiği verilere göre, Nisan 2025 itibarıyla ihraç edilen borçlanma araçlarının %76,5’i Türk lirası cinsinden olurken, geri kalanı büyük oranda dolar bazlı gerçekleşti. Toplam borçlanma hacmi, yıllık bazda %60 ve çeyreklik %43 artışla 12 milyar dolara ulaştı. Bu ihraçların büyük çoğunluğunu kamu sektörü gerçekleştirdi.

Yurtdışı yerleşik yatırımcıların iç borçlanma araçlarındaki payı ise düşüş gösterdi. Mart 2025 sonunda bu oran %8,6’ya gerileyerek, 2024 sonundaki %9,9’luk dört yılın zirvesinden aşağıya geldi.

2025’in ilk çeyreği itibarıyla Türkiye’nin toplam borçlanma piyasası hacmi yıllık %9,8 artarak yaklaşık 465 milyar dolara ulaştı. Bu toplamın %65,9’u Türk lirası, %31,4’ü ABD doları ve %2,7’si euro cinsinden borçlanmalardan oluşuyor.

Fitch, devletin piyasalardaki belirleyici rolünü sürdürdüğünü vurgularken, önümüzdeki dönemde bankalar ve reel sektör şirketlerinin de borçlanma piyasasında daha fazla yer alabileceği öngörüsünde bulundu.