Koç Holding (KCHOL), 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre şirket, piyasa beklentilerinin aksine 1.415 milyon TL konsolide net zarar açıkladı.

Analistlerin beklentisi ise aynı dönemde 1.002 milyon TL net kâr yönündeydi. Şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2.737 milyon TL net kâr elde etmişti.

İntegral Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirme raporunda, zayıf finansal sonuçlara rağmen Koç Holding için 12 aylık hedef fiyatın 270 TL seviyesinde korunduğu bildirildi.

Gelirlerde Gerileme, Kârlılıkta Baskı

Şirketin toplam konsolide geliri, yıllık bazda yüzde 13,5 düşüşle 538,3 milyar TL’ye geriledi. Bir önceki çeyreğe göre düşüş oranı ise yüzde 11,6 oldu. Finans sektörü hariç toplam gelirlerdeki yıllık azalış yüzde 18,3 olarak kaydedildi.

Brüt kâr, aynı dönemde yüzde 10,6’lık düşüşle 92,1 milyar TL’ye gerilerken, brüt kâr marjı yıllık bazda 0,5 puan artışla yüzde 17,1 seviyesine çıktı.

Merkez Bankası rezervlerinde son 2 yılın en sert düşüşü
Merkez Bankası rezervlerinde son 2 yılın en sert düşüşü
İçeriği Görüntüle

Operasyonel Karlılıkta Düşüş

Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 azalarak 38,996 milyon TL’ye düştü. Ancak bir önceki çeyreğe göre yüzde 24,4’lük artış dikkat çekti. FAVÖK marjı yıllık bazda 1 puanlık düşüşle yüzde 7,2 olarak gerçekleşti.

Dış Gelirlerin Payı Artıyor

Yurt dışı gelirlerin, toplam gelir içindeki payı yüzde 34’e yükseldi. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 29 seviyesindeydi. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini gerçekleştiren Koç Holding, dış pazarlardaki güçlü konumunu korumaya devam ediyor.

Net Borç Artıyor, Nakit Pozisyon Güçlü

Şirketin net borç pozisyonu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,8 artarak 578,8 milyar TL’ye ulaştı. Net borç/FAVÖK oranı ise 4,2 seviyesinde gerçekleşti. Buna karşın, şirketin nakit rezervleri yüzde 3,1 artışla 528 milyar TL’ye yükseldi.

Sektörel Etkiler ve Beklentiler

Zayıf kâr performansının arkasında, özellikle enerji ve otomotiv sektörlerindeki daralma etkili oldu. Tüpraş’ın düşük ürün marjları ve satış hacmindeki gerileme enerji gelirlerini aşağı çekerken, otomotiv tarafında hem yurt içi hem ihracat pazarındaki durgunluk dikkat çekti. Dayanıklı tüketim sektöründe Whirlpool’un katkısıyla inorganik büyüme yaşansa da, bu kalemde de zarar yazıldı.

Finans sektörü 855 milyon TL zarar açıklarken, diğer faaliyetlerden gelen zarar 1.632 milyon TL olarak raporlandı.

Değerlendirme: Baskıya Rağmen Temel Güçler Korunuyor

Raporda, zayıf çeyrek sonuçlarına rağmen Koç Holding’in çeşitlendirilmiş iş modeli, güçlü ihracat geliri ve nakit pozisyonuyla uzun vadede dirençli yapısını koruduğu vurgulandı. Ancak kısa vadede, finansal sonuçların hisse performansı üzerinde baskı yaratmaya devam edebileceği ifade edildi.