Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye sermaye piyasalarının önde gelen kurumlarından Alnus Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş hakkında yürütülen kapsamlı incelemeleri sonuçlandırdı.
Yapılan incelemeler sonucunda, hem şirkete hem de Altınbaş'a ayrı ayrı idari para cezaları uygulanmasına karar verildi.
"Topraktan Altın Çıkaran Adam" olarak da bilinen ve finans dünyasında önemli bir figür olan Nusret Altınbaş'ın "gerekli mesleki özen ve titizlik ilkesine uyulmaması" gerekçesiyle 9.244.134,90 TL tutarında ceza aldığı öğrenildi.
Nusret Altınbaş'a Mesleki Özen Cezası
SPK'nın Alnus Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş'a uyguladığı idari para cezasının temel gerekçesi, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 6362 sayılı ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen "gerekli mesleki özen ve titizlik ilkesine uyulmaması" oldu.
Bu durum, III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ'in 21. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına aykırılık teşkil etti.
Nusret Altınbaş'ın özgeçmişinde Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği'nin yanı sıra, Onsa İstanbul, Onsa Rafineri, Assos Pırlanta gibi kuyumculuk şirketlerinde ve Creditwest Bank, Creditwest Factoring, Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası gibi finans kuruluşlarında da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendiği biliniyor.
Özgeçmişinde dikkat çeken detay
Öte yandan Nusret Altınbaş'ın şirket web sitesinde yer alan biyografisinde önemli ifadelere de yer verildiği görülüyor. Biyografide yer alan tanıtım şu şekilde:
"Türkiye’nin lider kurumlarının başında gelen Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nusret Altınbaş, aynı zamanda kuyumculuk sektöründeki Onsa İstanbul, Onsa Rafineri ve Assos Pırlanta şirketlerinde; finans sektöründe ise Creditwest Bank, Creditwest Factoring ve Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktadır. Sektörde ‘Topraktan Altın Çıkaran Adam’ olarak da bilinen Nusret Altınbaş, enerji, finans, lojistik ve kuyumculuk gibi sektörlerde göstermiş olduğu örnek başarılarını, yatırım alanında Alnus Yatırım ile devam ettirmektedir"
Alnus Yatırım'a 28 Milyon TL'yi Aşan Ceza Yağdı
Alnus Yatırım Menkul Değerler AŞ hakkında yürütülen incelemeler sonucunda ise şirkete çeşitli mevzuat ihlalleri nedeniyle toplamda 28.000.551,56 TL tutarında idari para cezası uygulandığı tespit edildi.
Şirkete verilen idari para cezalarının detayları ve gerekçeleri şu şekilde açıklandı:
Kredili İşlem Sınırı İhlali: Kredili alım işlemleri kapsamında özel işlem sınırının aşılması nedeniyle Seri: V, No: 65 sayılı Tebliğ’in 8. maddesi ve Seri: V, No: 34 sayılı Tebliğ’in 11. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükümlerine aykırılıktan 9.244.134,90 TL ceza uygulandı.
Borç Bakiyesi İhlali: Kredili müşterilerin cari hesaplarının sürekli olarak borç bakiyesi vermesi nedeniyle III-39.1 sayılı Tebliğ’in 56. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendine aykırılıktan 4.991.834,65 TL ceza kesildi.
Yoğunlaşma Riski Hesaplama Eksikliği: Sermaye yeterliliği tablolarında yer alan bazı kalemlere ilişkin yoğunlaşma riski karşılığı hesaplamaması nedeniyle Seri: V, No: 34 sayılı Tebliğ’in 22. maddesinin ikinci fıkrasına aykırılıktan 4.991.834,65 TL idari para cezasına çarptırıldı.
Karşı Taraf Riski Hesaplama Eksikliği: Sermaye yeterliliği tablolarında yer alan bazı kalemlere ilişkin karşı taraf riski karşılığı hesaplamaması nedeniyle Seri: V, No: 34 sayılı Tebliğ’in 17. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları ile 18. maddesinin ikinci fıkrasına aykırılıktan 4.991.834,65 TL ceza verildi.
Özkaynak Koruma Oranı Aykırılıkları: Özkaynak koruma oranlarının hesaplanmasında mevzuata aykırılıklar tespit edildi. Bu durum, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 2012/723 sayılı Genel Mektubu (Genel Mektup No: 679) ile üyelerine duyurulan Kurul Kararına (27.04.2012 tarih ve 13/499 sayılı Karar) aykırılıktan 739.534,41 TL cezaya hükmedildi.
İç Kontrol Sistemi Yetersizliği: Aracı Kurum’un somut olay bazında iç kontrol ve iç denetim sisteminin yeterli ve etkin bir şekilde idame ettirilmemesi nedeniyle Seri: V, No: 68 sayılı Tebliğ’in 4. ve 5. maddesinin üçüncü fıkrasına aykırılıktan 3.081.378,30 TL ceza uygulandı.